niedzielni przy patelni - papryczki



Jesień w pełni więc to chyba ostatnie podrygi aby przyrządzić domowe przetwory. Bo nie ma nic wspanialszego nad przetworami domowymi: grzybki, ogórki, sałatki - pycha. A na pochmurne zimowe popołudnia herbatka z malinowym sokiem do domowej truskawkowej marmolady. Dziś dzielę się przepisem na papryki.



PAPRYKI W MIODZIE


  • 8 szklanek wody
  • 1 szklanka octu
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżki miodu
  • 2 łyżki soli
  • 4 łyżki oliwy
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe

Wodę, ocet, cukier, miód i sól zagotować. Papryki umyć, wykroić gniazda nasion i pokroić w ćwiartki. Ułożyć w słoikach i zalać gorącą zalewą. Do słoików powkładać liście laurowe i ziele angielskie, a po zalaniu na wierzch wlać po 1 łyżce na słoik oleju lub oliwy. Pasteryzować 10 minut.



PAPRYKI  Z  CEBULĄ


  • 1,5 kg cebuli
  • 6 dużych papryk
  • 3 szklanki wody
  • 3 szklanki cukru
  • 2 szklanki octu
  • 2 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki gorczycy
  • 0,5 łyżeczki kolendry
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 0,5 łyżeczki ziela angielskiego

Zalewę gotujemy z wszystkich składników. Cebulę po umyciu i obraniu kroimy w słupki, paprykę umytą w cząstki. Układamy w słoikach i zalewamy zalewą. Pasteryzujemy około 20 minut.




Udostępnij ten post

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz