Jesień w pełni więc to chyba ostatnie podrygi aby przyrządzić domowe przetwory. Bo nie ma nic wspanialszego nad przetworami domowymi: grzybki, ogórki, sałatki - pycha. A na pochmurne zimowe popołudnia herbatka z malinowym sokiem do domowej truskawkowej marmolady. Dziś dzielę się przepisem na papryki.
PAPRYKI W MIODZIE
- 8 szklanek wody
- 1 szklanka octu
- 1 szklanka cukru
- 4 łyżki miodu
- 2 łyżki soli
- 4 łyżki oliwy
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
Wodę, ocet, cukier, miód i sól zagotować. Papryki umyć, wykroić gniazda nasion i pokroić w ćwiartki. Ułożyć w słoikach i zalać gorącą zalewą. Do słoików powkładać liście laurowe i ziele angielskie, a po zalaniu na wierzch wlać po 1 łyżce na słoik oleju lub oliwy. Pasteryzować 10 minut.
PAPRYKI Z CEBULĄ
- 1,5 kg cebuli
- 6 dużych papryk
- 3 szklanki wody
- 3 szklanki cukru
- 2 szklanki octu
- 2 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki gorczycy
- 0,5 łyżeczki kolendry
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 0,5 łyżeczki ziela angielskiego
Zalewę gotujemy z wszystkich składników. Cebulę po umyciu i obraniu kroimy w słupki, paprykę umytą w cząstki. Układamy w słoikach i zalewamy zalewą. Pasteryzujemy około 20 minut.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz