niedzielni przy patelni - pomysł na tartę

Przez kilka kolejnych niedziel w kulinarnym cyklu będzie o tartach. Ten rodzaj wypieku najbardziej popularny jest w kuchni francuskiej a słowo "tarte" w języku francuskim oznacza cienkie trochę podobne do włoskiej pizzy ciasto. Tarty mogą być słodkie lub słone, na ciście drożdżowym, francuskim lub kruchym. Można upiec samo ciasto i po upieczeniu dodać nadzienie, albo zapiekać razem z nadzieniem. Typowa tarta powinna być pieczona w niskiej okrągłej formie z pofalowanymi brzegami.


krucha tarta na słodko


KRUCHA TARTA NA SŁODKO


  • 10 dag masła
  • 15 dag mąki
  • 25 dag cukru pudru
  • 40 dag truskawek
  • 25 dag sera mascarpone
  • 1 jajko
  • 1 opakowanie galaretki owocowej
  • 1/4 szklanki wody

Masło pokroić na kawałki. Dodać mąkę, 10 deko cukru i żółtko. Dolać wodę; zagnieść i wyrobić ciasto. Schować na 60 minut do lodówki. Po wyjęciu rozwałkować i wyłożyć ciastem brytfankę. Białko roztrzepać z 5 dekagramami cukru i posmarować ciasto po wierzchu. Piec w 200 stopniach przez około 20 minut. Pozostałe 10 deko cukru wymieszać z serkiem i wyłożyć na ciasto jak już ostygnie. Powciskać w serek truskawki (ja z braku truskawek użyłam malin i jeżyn i też jest pyszne). Przygotować galaretkę według instrukcji, ostudzić i zlać nią owoce jak zacznie tężeć. Cisto wstawić na dwie godziny do lodówki a potem jeść :) Ponieważ dziś po wielu dniach wyszło słońce i zrobiło się cieplej to aż zamarzył mi się deser bardziej w wiosenno - letnim stylu. Zaczynamy więc od kruchej tarty na słodko !



tarta z owocami


Udostępnij ten post

1 komentarz :

  1. lubię gapić się na jedzonko - i w formie nieprzetworzonej i już pomysłowo a gustownie podanej do stołu i choć "do gotowania" mam dwie lewe ręce - książek i książeczek mam wiele, bo te fotografie takie są ciekawe! (ślubny ma gdzie szukać inspiracji do obiadku czy deseru, ostatnio szaleje z konfiturami a ja mu nie przeszkadzam a nawet chętnie potem szperam po półkach w poszukiwaniu smakowitości)

    OdpowiedzUsuń