niedzielni przy patelni - przepyszny maminy sernik

Niezmiernie się cieszę, że moje nominacje Was uszczęśliwiły. Bardzo dziękuję za tak ciepłe i cudowne komentarze. A ponieważ Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, więc już dziś uraczę Was sernikiem według przepisu mojej mamy. Zawsze się udaje, nigdy nie siada i wybornie smakuje. Jednym słowem niebo w gębie (i kalorie na dupie .... ale to akurat pikuś).



domowe ciasta


SERNIK  Z  KOKOSEM


  • 8 jajek
  • 2,5 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 kg serka białego zmielonego
  • 1 l mleka
  • 0,5 kostki margaryny
  • 2 opakowania budyni śmietankowych
  • 1 opakowanie wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Oddzielamy białka od żółtek. Pół szklanki cukru i dwa żółtka miksujemy razem. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, margarynę i mieszamy składniki aż połączą się w ciasto. Do pozostałych sześciu żółtek dodajemy szklankę cukru i miksujemy. Powstałą masę łączymy z mlekiem (ciepłym, podgrzanym ewentualnie delikatnie, ale nie gorącym !!!), a następnie dodajemy serki, wsypujemy surowe budynie i mieszamy. Wykładamy blachę ciastem a na wierzch wlewamy masę serową. Pieczemy 40 minut w 180 stopniach. W tym czasie przygotowujemy pianę. Z szczyptą soli ubijamy 8 białek na sztywną pianę. Dajemy 1 szklankę cukru i wiórki. Po upływie 40 minut wyjmujemy ciasto na chwilkę i zalewamy pianą. Wstawiamy do piekarnika jeszcze na 20 minut i gotowe!





Udostępnij ten post

2 komentarze :

  1. Uwielbiam serniki.... niestety...... :/ To nie pójdzie w cycki ..... :(

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam sernik - jeść, bo jest to ciasto, które mnie nie lubi - tysiące przepisów i zawsze zakalec:(

    OdpowiedzUsuń