SERNIK Z KOKOSEM
- 8 jajek
- 2,5 szklanki cukru
- 1,5 szklanki mąki
- 2 kg serka białego zmielonego
- 1 l mleka
- 0,5 kostki margaryny
- 2 opakowania budyni śmietankowych
- 1 opakowanie wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Oddzielamy białka od żółtek. Pół szklanki cukru i dwa żółtka miksujemy razem. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, margarynę i mieszamy składniki aż połączą się w ciasto. Do pozostałych sześciu żółtek dodajemy szklankę cukru i miksujemy. Powstałą masę łączymy z mlekiem (ciepłym, podgrzanym ewentualnie delikatnie, ale nie gorącym !!!), a następnie dodajemy serki, wsypujemy surowe budynie i mieszamy. Wykładamy blachę ciastem a na wierzch wlewamy masę serową. Pieczemy 40 minut w 180 stopniach. W tym czasie przygotowujemy pianę. Z szczyptą soli ubijamy 8 białek na sztywną pianę. Dajemy 1 szklankę cukru i wiórki. Po upływie 40 minut wyjmujemy ciasto na chwilkę i zalewamy pianą. Wstawiamy do piekarnika jeszcze na 20 minut i gotowe!
Uwielbiam serniki.... niestety...... :/ To nie pójdzie w cycki ..... :(
OdpowiedzUsuńUwielbiam sernik - jeść, bo jest to ciasto, które mnie nie lubi - tysiące przepisów i zawsze zakalec:(
OdpowiedzUsuń