niedzielni przy patelni - bułeczki z cebulą i czosnkiem

Ja to muszę mieć wszystko poukładane, na blogu również. Jeden cykl, myślę że miesięczny, to wpisy inspiracyjno - aranżacyjne. Drugi ma być kulinarny i o ile czas pozwoli cotygodniowy. Niedzielni, bo w niedzielę mamy zazwyczaj więcej czasu i często też przygotowujemy bardziej wykwintne dania niż na co dzień. A ja dziś niedzielnie chcę Was uraczyć bułeczkami własnej roboty. Proste i niedrogie.





BUŁECZKI  Z  CEBULĄ  I  CZOSNKIEM


  • 6 szklanek mąki krupczatki
  • 200 ml mleka
  • 200 ml maślanki
  • 200 ml oliwy
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki vegety
  • 2 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka soli

Sól i sodę mieszamy z mąką. Dodajemy: oliwę, mleko i maślankę. Zarabiamy ciasto tak, aby miało konsystencję ciasta na pierogi. Zostawiamy na godzinkę w ciepłym miejscu. Cebulę i czosnek drobniutko kroimy, dodajemy gałkę, curry, vegetę i smażymy. Gdy ostygnie dodajemy to wszystko do ciasta, mieszamy i zarabiamy jeszcze raz. Formujemy z ciasta średniej wielkości kulki i układamy na blasze wyłożonej  papierem do pieczenia. Pieczemy 35 minut w temperaturze 190 stopni. Po ostygnięciu bułeczki trzymamy w folii lub w pojemniku.



bułki zrobione samemu


Udostępnij ten post

5 komentarzy :

  1. Wyglądają bardzo apetycznie:) Na pewno kiedyś wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z pewnością kiedyś wypróbuję . Na razie jestem na etapie wypieku chleba - lenistwo :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. eee tam, żadne lenistwo :) chleb i bułki ludzie kupują, choć ja akurat piekę własne (nie codziennie oczywiście, ale często) moda na własny chlebek i bułeczki wraca :)

      Usuń
  3. Yum, these sound delicious and I will be making them myself soon. Thanks for sharing. x

    OdpowiedzUsuń