niedzielni przy patelni - chłodnik nie całkiem litewski

Sierpień jeśli chodzi o pogodę był dosyć przewrotny w porównaniu z lipcowymi upałami. Ale wrzesień ostatnio mocno nas dogrzał. Na taką pogodę sprawdzi się coś chłodnego do jedzenia. Najlepiej - chłodna zupa. Chłodniki to zupy mające wielowiekową tradycje. Zjadane na chłodno, na ostro lub słodko. U nas najbardziej znany jest zapewne chłodnik litewski gotowany na botwince. W dawnych czasach chłodniki cieszyły się powodzeniem nie tylko na Litwie i Ukrainie - bardzo często gościły na stołach polskiej szlachty. Znane są też odmiany pochodzące z Hiszpanii czy Bałkanów.





CHŁODNIK NIE LITEWSKI


  • 1 kg buraków
  • 1 kg ziemniaków
  • 15 dag kurczaka
  • 4 duże ogórki
  • 3 cebule
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera
  • 5 jajek
  • 1 l maślanki
  • natka z pietruszki i selera
  • pęczek koperku
  • 2 łyżki vegety
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki octu 
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka majeranku

Ziemniaki umyć i obrać, Marchew, pietruszkę, seler i 1 cebulę umyć i obrać. Zalać wodą, dodać vegetę i ugotować do miękkości z ziemniakami, natką pietruszki i selera. Ziemniaki wyjąć i zetrzeć na tarce, Pozostałe warzywa wyłowić z bulionu. Buraki umyć, obrać, zalać wodą, ugotować do miękkości z Vegetą i kurą. Pod koniec gotowania dodać ocet. Kurę odłożyć. Buraki wyjąć i zetrzeć na tarce. Bulion i barszcz wymieszać ze sobą. Połączyć ze startymi burakami i ziemniakami. Dwie cebule i ogórki umyte i obrane zetrzeć na tarce i dodać do zupy. Jajka gotujemy na twardo, trzemy na tarce i dodajemy do zupy, Czosnek rozgniatamy i siekamy a następnie mieszamy z solą i majerankiem. Zostawiamy go tak na 20 minut i dodajemy do zupy. Na koniec dodajemy maślankę, posiekany koperek i doprawiamy pieprzem. Dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na godzinę. Ponieważ nienawidzę botwinki, za to uwielbiam buraki, chłodnik gotuje z burakami a nie z botwinką. Tradycyjnie gotuję go też tak, jak na chłodnik przystało - na rosole.       





Udostępnij ten post

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz