MIODOWNIK Z BAKALIAMI
- 500 g + 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 6 łyżek miodu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 375 g margaryny
- 400 g masła
- 400 g cukru pudru
- 7 jajek
- 1 litr mleka
- 100 g rodzynek
- 200 g orzechów włoskich
- 250 g suszonych śliwek
- 0,5 łyżeczki sody
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
500 gram mąki wymieszać z proszkiem i sodą; dodać pokrojoną margarynę i połączyć składniki. Dodać jedno jajko i jedno żółtko, miód i wyrobić ciasto. Podzielić ciasto na trzy części. Ubić pianę z 200 gram cukru pudru i sześciu białek. Orzechy zmielić i dodać do piany. Śliwki i rodzynki pokroić drobno, a następnie wymieszać z pianą. Każdą część ciasta posmarować wymieszanymi z białkami bakaliami i piec w 180 stopniach przez 25 minut. W szklance mleka rozpuścić: pozostałe 5 żółtek, pozostały cukier puder, pozostałe 3 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej. 3 szklanki mleka zagotować; wlać do gotującego się mleka rozpuszczone składniki i ugotować z nich budyń. Powstały budyń wystudzić i utrzeć z masłem i sokiem z cytryny, a następnie przełożyć nim upieczone placki. Wstawić do lodówki na trzy dni. Na wierzch można dodać polewę czekoladową.
NIE MA TAKIEJ MOŻLIWOŚCI , żeby zrobione ciasto jeść dopiero na trzeci dzień . To nieludzkie !!!
OdpowiedzUsuńteż tak myślę :))))
UsuńKocham miód, ciasto wygląda przepysznie ;-)
OdpowiedzUsuńWpadniesz do mnie? ^^
http://qkajusia-pullip.blogspot.com/
wpadam do Ciebie regularnie :))
Usuń