Letni czas to dobry moment na lekkie obiady. Kontynuuje więc temat tart. Dziś propozycja na słono i na ostro przy okazji. Podstawowe składniki, rzekłabym klasyczne, ale bardzo lubię takie kompozycje.
Masło posiekać na kawałki. Dodać mąkę i żółtko oraz sól i gałkę. Następnie dodawać partiami wodę i zagnieść ciasto. Schować na godzinę do lodówki. Po wyjęciu rozwałkować do grubości ok. 3 cm. Wyłożyć ciastem formę do tarty. Pieczarki, boczek, salami i cebulę pokroić w kostkę. Podsmażyć na patelni i dodać przyprawy: chilli i curry oraz płaską łyżkę vegety. Po zdjęciu z ognia dodać śmietanę. Wyłożyć farsz na ciasto w brytfance. Ser żółty zetrzeć na tarce i wyłożyć na wierzch. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 0,5 godziny.
Czytaj dalej
KRUCHA TARTA NA SŁONO
- 20 dag mąki
- 15 dag masła
- 1 jajko
- 40 dag salami
- 40 dag pieczarek
- 25 dag sera żółtego
- 10 dag boczku
- 1 duża cebula
- 1/4 szklani wody
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżka vegety
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 0,5 łyżeczki chilli
- 0,5 łyżeczki curry
Masło posiekać na kawałki. Dodać mąkę i żółtko oraz sól i gałkę. Następnie dodawać partiami wodę i zagnieść ciasto. Schować na godzinę do lodówki. Po wyjęciu rozwałkować do grubości ok. 3 cm. Wyłożyć ciastem formę do tarty. Pieczarki, boczek, salami i cebulę pokroić w kostkę. Podsmażyć na patelni i dodać przyprawy: chilli i curry oraz płaską łyżkę vegety. Po zdjęciu z ognia dodać śmietanę. Wyłożyć farsz na ciasto w brytfance. Ser żółty zetrzeć na tarce i wyłożyć na wierzch. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 0,5 godziny.